sâmbătă, 2 octombrie 2010

Înţepături alb-negre şi Tori Amos



Mi se pare uimitor cum reuşesc unele cărţi pe care le-am mai citit, să facă tot ce vor cu mine.
Mă pomenesc într-o dimineaţă, să-i zic azi-dimineaţă, că îi presimt apropierea. Deşi am pulsul crescut, nu-i dau importanţă. O fi de la presiunea atmosferică, îmi spun sfătoasă. Taman când mă pregătesc să-mi încropesc un program, cartea este deja în pat - nu zice nimic, nu face nimic, doar stă acolo. În inima mea, din paginile ei, înţepături.

Deci sâmbătă. Profiterol, eros, timp şi licurici. Deci Ada lui Nabokov.

Adevăratul profiterol (cu un l foarte moale) al ruşilor..., făcut înainte de 1700, constă din pufuleţi mai mari, îmbrăcaţi în ciocolată mai cremoasă decât acele profit rolls întunecate şi anemice servite în restaurantele europene.

Buzele lor semănau în mod absurd prin stil, nuanţă şi ţesut... Necontenit, constant, cu gingăşie, Van îşi atingea uşor buzele de buzele ei, aţâţând floarea lor fierbinte, înainte şi înapoi, dreapta, stânga, viaţă, moarte...
Existau şi alte săruturi: Aş vrea să gust, a spus el, interiorul gurii tale. Doamne, ce-aş mai vrea să fiu un Gulliver pitic şi să explorez peştera aia!
Pot să-ţi împrumut limba mea!, a spus ea şi aşa a făcut.
O căpşună mare, fiartă, încă foarte caldă. A sorbit-o cât a putut de tare... Bărbiile li s-au udat complet. Batista, a spus ea şi şi-a strecurat mâna cu naturaleţe în buzunarul pantalonului lui, dar şi-a retras-o rapid şi l-a pus pe el să i-o dea. Fără comentarii.


Vechile noastre iubiri sunt cadavre sau neveste. Vechile noastre mâhniri sunt virgine sau sunt curve.
Doresc să examinez esenţa timpului, nu scurgerea lui, fiindcă nu cred că esenţa lui poate fi redusă la scurgerea lui. Eu vreau să dezmierd Timpul.
A fi înseamnă să ştii că ai fost şi eşti.

Apropo, licuricii te ard când se izbesc de tine?


P(ăi) (a)S(ta):

Cred că m-a prins o răceală. Aud numai Tori Amos. Asta nu-mi va trece repede. Ce bine.

Caught a Lite Sneeze - Tori:



şi (z)Ah(ăr)ul din profiterol

Sugar - Tori:

10 comentarii:

  1. G.,nu stiu ce sa ma mai fac cu tine:PP doar ce ti-am scris sa nu mai umbli prin ploaie ca o patesti.neascultatoareao.incapatanato.zvarlugo:)))

    Ada lui Nabokov este faina rau. mi-a placut mai mult decat Lolita.

    V.

    RăspundețiȘtergere
  2. V., ce pretenţii mai ai şi tu. :P
    Nici eu nu ştiu ce să mă mai fac cu mine.
    Da.Da.Da.:)

    Şi mie. Ada e pe primul loc. Am mai citit "Lolita", "Glorie" şi "Ochiul".

    Mi-a plăcut cum l-a jucat Jeremy Irons pe Humbert Humbert, în "Lolita". Însă filmul l-am văzut târziu, de-abia anul trecut, parcă (tocmai pentru că nu prea m-a încântat cartea), deşi e de prin '97.

    RăspundețiȘtergere
  3. G.,eu am vazut filmul,mai demult, inainte de a citi cartea. si pentru ca ai zis de Jeremy Irons,sa vezi si Being Julia(2004)unde J.I. e cam pus in umbra de Annette Bening.:))cred ca o sa-ti placa filmul,ca e cu lumea teatrului.

    si eu ma mai intorc la cartile pe care le-am citit.de multe ori le redescopar. alteori le recitesc pentru ca n-am chef sa fiu dezamagit de vreo aparitie careia i se face reclama cu surle si trambite. ca am patit-o de cateva ori pe aia cu la pomul laudat sa nu te duci cu sacul.acu imi aleg eu cartile,pe gustul meu sau pe al unor persoane care-mi seamana la gusturi cum ai fi tu.:))am citit destule dintre cartile pe care le-ai pus tu la campanie pentru neuroni. btw,nu cred ca am gasit Houellebecq pe acolo si cred ca ai citit.

    ti-am scris un comment cat o carte:P

    sa-ti fie sambata calda si placuta:))

    V.

    RăspundețiȘtergere
  4. I wouldn't mind if I catch Tori's cold,I'd grab it gladly and run to have her for my own ears,eyes and all the rest:)))
    love her music for a long long time

    am citit si eu Ada. si Lolita. subscriu pt.prima.
    speaking of J.Irons'nice work,Dominique Swain did also a good part:)anyway, mai e o versiune a lui Kubrick,de prin 60 si ceva de care imi zicea un amic, inca n-am vazut-o.

    dintre cartile recitite lately:'Sotron','Primavara neagra',Opiniile unui clovn' si 'Love is a dog from hell',cu mult inainte de a pune tu pe blog Bukowski:)

    incognito

    RăspundețiȘtergere
  5. licuricii nu sunt calzi. i-am tinut eu in mana cand eram copil. as putea spune ca sunt chiar reci. cred ca de aici s-a inventat si "lumina rece"

    RăspundețiȘtergere
  6. algernon, aşa mult am zâmbit când ţi-am citit comentariul :o)
    Ştiu că licuricii nu-s calzi. Întrebarea este din cartea lui Nabokov. I-am ţinut în mână, acum câteva veri. Nu mai voiam să plec din pădure de dragul lor. Aşa este. Sunt luminiţe reci. Înseamnă că-s copil de fiecare dată când ţin în mână un licurici. Mulţumesc.

    V., incognito, nu vă fie cu supărare, revin.
    O noapte caldă, tuturor...

    RăspundețiȘtergere
  7. V., văzut Being Julia, plăcut mult. Annette, daa...

    Din aceleaşi motive, mă întorc şi eu la unele cărţi. Plus când mi se face dor.
    Cu siguranţă, Houellebecq: Extinderea domeniului luptei, Platforma, Particulele elementare. Şi m-am oprit la astea 3, m-au prins rău de tot. Pe finalul Platformei, îmi amintesc bine cum am închis telefonul şi n-am răspuns când am auzit sunând la uşă. :) Nu prea îmi vine să scriu despre cărţile lui. Cel puţin, nu acum.

    Merci. Aşa a şi fost.

    incognito, te cred. :) Me too.

    Am găsit versiunea lui Kubrick, dar, c'mon, nu-mi vine să-l văd pe James Mason, în rolul lui Humbert. L-am văzut într-un film horror când eram şi mai mică de-atât şi am rămas cu imaginea lui de-acolo.

    Le-am citit pe toate cărţile de care zici. Opiniile unui clovn, :) ce dragă mi-e cartea asta. Dintre ele, doar Şotronul, de 2 ori.

    RăspundețiȘtergere
  8. M-am descoperit - cu bucurie - in lista celor "Most Wanted". Thanks! :X

    RăspundețiȘtergere
  9. :) Pentru că-s ceţoase, miros a crizanteme şi vin de la drum lung, tocmai din Câlţia, de-aia mă bucură (po)veştile umbrelor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Apropo de profiterol, vorba reclamei: "prea acru, prea dulce, prea cremos...", prea intens :)

    RăspundețiȘtergere