sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Un om sincer surprins: A Serious Man




Profesorul Lawrence Gopnik este mereu luat pe nepregătite. Tatăl a doi copii, cu o căsnicie solidă, sperând să fie titularizat în instituţia în care lucrează, ajunge să afle fără menajamente că soţia sa, Judith vrea să divorţeze şi chiar să se recăsătorească imediat şi că şansa titularizării e ameninţată de acuzaţii mârşave, deşi anonime, scrise într-o engleză impecabilă. Dar Larry se comportă ca un matur. Rămâne calm când soţia sa şi individul cu care urma să se căsătorească, îi propun prieteneşte şi spre binele copiilor, ca el să se mute la un motel şi ei să stea în casă. Rămâne calm când un elev coreean îl mituieşte, ca să-i dea o notă de trecere la examen şi apoi tatăl său vine să-l acuze pentru calomnie. Nu pune la suflet nici când fiul său îl sună, nu pentru a-l întreba cum se simte la motel, ci, pentru că se vedea cu pureci la tv şi taică-său trebuia să umble la antenă. Nu se pierde cu firea nici când e anunţat că trebuie să plătească o colecţie de discuri pe care o primeşte de 4 luni, fără s-o fi comandat vreodată. Sau când află că indolentul său frate, Arthur pe care-l întreţine, joacă banii la jocuri de noroc şi e acuzat de sodomie. Fiind un om corect şi sufletist, Larry asistă îndoliat la slujba de înmormântare a bărbatului care-i futuse nevasta şi care murise într-un accident de maşină. Tot Larry plăteşte cheltuielile de înmormântare.
Slăbicunile sale sunt din cele omeneşti şi inocente: fumează marijuana şi bea ceai în scop recreativ, cu vecina sa pe care se oferă s-o ajute din simţ civic. Aceeaşi vecină care făcea plajă goală în curte şi pe care Larry o urmărea de pe acoperiş, umblând la antenă şi apoi asumându-şi bărbăteşte insolaţia.
Pentru că simte că are probleme personale şi profesionale, Larry caută sfaturi la rabini. Primul îi spune că poate are ochii obosiţi şi nu-l mai vede clar pe Dumnezeu care poate fi şi într-o parcare goală. Al doilea îi spune că întrebările pe care şi le pune sunt ca o durere de dinţi. Cu timpul, vor trece. Şi că Dumnezeu nu ne datorează răspunsuri. Tatăl rabinilor nu poate să-l primească. Pentru că-i ocupat: să gândească.
Până la urmă, Larry ia simplu tot ce primeşte. De aceea, el este sincer surprins. De viaţă.

PS:
Soundtrackul filmului:

11 comentarii:

  1. Ms.Bond a rezumat intelept scenariul unuia dintre cele mai bune filme ale anului trecut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Este unul dintre filmele înţelepte din cele văzute de mine, anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...nu mi-e clar daca ti-a placut sau nu filmul. Vei fi de acord ca nu poate fi vorba numai de 'intelepciune'. Fratii Cohen au dat mai mult rateuri decit filme ok in ultimii 10 ani. Intreb pentru ca vin dupa citeva cronici - deja - dezamagite ale unor cohenieni, si-s cam ingrijorat. Cit despre caracterul must-see, e clar ca-l vad cu prima ocazie: un Cohens e un eveniment major.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-s "o cinefilă documentată". Oau, cum sună! Aproape important. Nici nu ştiu acum dacă îmi amintesc să fi văzut alt film făcut de ei, pentru că nu prea ţin minte numele. Şi o spun fără să mai dau search pe google. :) I-am zis înţelept, pentru că aşa l-am perceput eu. N-aş putea spune că: mi-a plăcut, e interesant. Pentru că n-are nicio legătură cu mhmmm, o salată de vinete cu ardei copţi sau o ciocolată cu mentă, ca să spun că-mi place, iar "interesant", ar însemna un banal şi politicos "mă lasă rece". Eu nu mai pierd vremea cu politeţuri. :)
    Filmul e bun. Asta pun eu la must-see. Ce mi-a dat mie de gândit, la ce m-am amuzat sau ce m-a făcut să vibrez în vreun fel, că vibrez în multe. Un must-see personalizat, fără nicio cronică pe care s-o fi citit înainte. Un fel de mine mine mine. Şi atât.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine, nu-ti pierde vremea cu politeturi, you wild thing awrrrr :))))

    Nici eu nu citesc cronici pentru ca vreau sa stiu de la altii ce e bun si ce e rau ci, mare amator de Lbowski si Fargo si altele fiind, tropai de curiozitate sa vad un film care pentru mine e inca inaccesibil (si n-am chef sa ma duc sa platesc 10 dolari la cinema). Altfel, cronicarii de film sint paralizant de slabi in general.

    "intelept" imi suna cam ca "interesant" pentru tine - un cuvint abuzat, palid, de-aia te-am intrebat daca iti placea sau nu filmul. Uneori franchetea anglo-saxona (you like it or not?) e buna la ceva, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Bond. Zvârluga Bond. Me - Wild thing awrrr! :P

    10 dolari? Hmm, cam multicel.

    Există şi cronicari de film buni, cred. Uite, l-am pus pe Cinesseur în blog, ca să mai arunc un ochi la recomandările de film. Dar, spre marea mea ruşine, nu prea am făcut-o.

    Pentru mine, "înţelept", n-are nicio legătură cu "interesant". Are o conotaţie plină.

    RăspundețiȘtergere
  7. Actually 10 e cheap, ne-cineplex, de downtown.
    Sper ca Serious sa mi se para fun si destept ca multe alte filme de-ale lor, in caz ca nu li s-a pus si astora pata sa-si realizeze vreun magnum opus de virsta adulta.

    O sa arunc o privire la cinesseur.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cheap? If you say... E-adevărat că n-am mai mers de mult la cinema. Prefer să le văd acasă. Să fac zoom, să dau pause, să mă smiorcăi în voie, dacă-mi vine.

    Însă câteva filme chiar le-am văzut şi pe ecran mare, că nu se putea altfel, gen Lord of the Rings, Braveheart, Gladiator, Troy, 300 Hundred, precum şi o tâmpenie, Dawn of the Dead, o alegere total neispirată.

    Aruncă. Mi se pare ok.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ah! şi fireşte, Antz, la cinema şi Monsters Inc. Îmi amintesc bine că-n spatele meu, în sală, foarte dezamăgit, un puşti se plângea la taică-său că el nu prea înţelege mai nimic din Antz. :))

    Acu am văzut pe net şi Monsters Inc. 2. Dammit!, n-am ştiut!

    RăspundețiȘtergere
  10. Um, poate trebuia sa mentionez ca nu ma refeream la tarifele romanesti? Nici eu n-am mai fost la un cinema romanesc din...2003, cred. Teensii romani pareau mai nesimtiti decit cei nordamericani, desi.
    300 la cinema, eh? Cu subtitrari? Asta _ E_Sparta!!! Hahahahaha. Btw, am toate filmele susmentionate, plus o tona. Sint, aaaaa, un cinefil.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai menţionat acum. :)
    Din cauză de nesimţire de teenşi români, nu prea m-am mai dus la cinema.

    Bine, măi cinefilule.

    RăspundețiȘtergere