miercuri, 20 ianuarie 2010

All the girls will dance for you



Oraşul arăta ca un tablou cu ramă ponosită în care contururile se amestecaseră. La opt dimineaţa. Pe pânză, printre oameni, în stradă şi tramvai - gândurile mele, în combinaţiile şi nuanţele unui pictor cu mâinile pătate de culori. Ningea întruna, iar eu mă simţeam arogantă, fără ochelarii de vedere, nerăspunzând niciunui salut, zâmbet sau semn venit de la distanţă.

Mă gândeam la mybesthacker care-mi spunea ieri că s-a săturat de atâta nesimţire şi o să plece în Irlanda. I-am zis că presimt că berea e tare bună acolo. De unde ştii?, m-a întrebat curios. Păi, am văzut Braveheart şi Boondock Saints şi am rămas cu impresia asta, i-am răspuns.
Mă gândeam la pulsul meu de 64 de bătăi pe minut, luat cu profesionalismul doctorei cu aparatul. De unde sunt alea în plus. Bătăile. De la alergatul pe scări, oare? Dragostea din timpul liceului ca o goană pe scări. Fără să-mi pese că-mi frâng gâtul, că-mi risc viaţa. Dragostea din capul scărilor. Senină, caldă, puternică, adâncă.
Mă gândeam la cum se îndepărtează oamenii. Cum nu mai găsesc punţile spre ceilalţi. Sau cum rup punţile vechi şi păşesc spre ceea ce-i face să fie ei înşişi.
Mă gândeam la a veni în întâmpinarea celuilalt şi la a te însoţi cu cineva. A fi cu el, nu doar lângă el. La oamenii ca nişte păsări. Care zboară împreună sau singure. Până la sfârşitul cerului.
Mă gândeam la bărbatul neras, în palton şi blugi, cu fular verde care fuma lângă chioşcul de ziare şi care m-a oprit, apucându-mi mâna şi întrebându-mă: Te cheamă Ioana, nu-i aşa? I-am zis că nu. De ce?, m-a întrebat el. Nu-ţi place numele ăsta? Ba da, i-am răspuns. Dar pe mine mă cheamă altcineva. Avea mâinile calde.
Mă gândeam la discuţia mea cu S. despre saloanele de masaj erotic. Pentru bărbaţii stresaţi şi obosiţi care au nevoie de relaxare. În care lucrează numai femei. La revolta mea, că de ce nu există şi bărbaţi care să facă masaj erotic. Pentru că nimeni n-ar garanta siguranţa clientelor, a zâmbit S.
A fost un timp în care mi-am dorit să fiu cu un bărbat doar pentru masaj de relaxare. Atât aş fi vrut. Să-mi facă masaj şi să nu vorbească despre pielea mea foarte albă, încheieturile mele subţiri, criza financiară, ce se mai poartă, despre ce cluburi s-au mai deschis. Să nu vorbească absolut deloc.

Am trecut pe lângă firma unui club de noapte. În faţa lui, am călcat peste ţigările aruncate în zăpadă. Unele aveau urme de ruj. Buze care s-au vrut dorite, atinse, muşcate. Buze care au şoptit languros, au cântat, au fost chemate, au strigat, au tăcut şi-au plecat. Probabil că dimineaţa, toate fetele cu cizme lucioase din poze, ar fi dansat numai pentru mine.


21 de comentarii:

  1. Vroiam sa-i transmit fetei pe care ar fi trebuit sa o cheme Ioana ca la Irlanda, in afara de Guinness, berile sunt aceleasi ca pe continent (si oricum, in umila mea opinie, daca ti-e pohta de-o blonda la halba/sticla -nu la masaj!- mesterii berari ceho-slovaci sunt greu de depasit) si ca, spre dimineata, atit fetele din poze cit si cizmele lor isi cam pierd din luciu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Claude, am băut de câteva ori, Guinness şi mi-a plăcut. Rămân totuşi la Carlsberg, n-aş putea spune dacă datorită gustului sau reclamei pe care o găsesc inspirată. N-aş putea alege bere bună ca un cunoscător, pentru că nu ştiu exact ce anume le diferenţiază.
    Cât despre luciul cizmelor şi al fetelor, spre dimineaţă, te cred pe cuvânt, zise fata pe care ar fi trebuit s-o cheme Ioana.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Ningea, si eu ma simteam aroganta"

    Haha so cute, printre cele mai frumoase stari posibile. Mi-ai facut pofta de o plimbare prin zapada.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma duc, si trec si pe la biblioteca sa-mi iau citeva carti misto pe care sa le citesc noaptea bind cafea in nestire - ooO, din avantajele iernii, in afara de starea perfecta a aerului: hibernarea e iarasi permisa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Zise ursul polar, turnându-şi cafea în cană şi gândindu-se pe care dintre cărţi s-o înceapă. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Urs polar? Nay!, doar un fel de marmotica, de-aia alerta in general si lenesa in particular. Cartea cistigatoare e The Ring, frigul de-afara imi da chef de un j-horror. Un alt japonez, prin al carui nume am ajuns sa navighez aici, mi-a picat din mina mai devreme- cu zgomot. Stiu ca-ti place mult (Murakami) asa ca nu dezvolt :)

    RăspundețiȘtergere
  7. :) Poţi să dezvolţi cât vrei.

    Hei, dacă-i vorba de Koji Suzuki, după care s-au făcut filmele The Ring, eşti foarte tare. Le-am văzut o singură dată, eram cu nişte prieteni şi când am ieşit în hol, să iau ceva, unul dintre ei mi-a stins lumina intenţionat. Am ţipat.
    Nu, mulţumesc nu mai vreau. Nici măcar cărţile.

    Mhmm, un horror-thriller pe care l-am gustat, în sensul că l-am văzut mai degajată, a fost "Storm of the Century", după cartea lui Stephen King.

    Dar îţi mărturisesc, horrorul nu e genul meu. M-am lăsat de când am văzut că mă bântuia serios, câteva zile, după ce vedeam un film. De cărţi nici nu m-am apucat vreodată.
    De-asta te felicit. Eşti o marmotică rudă cu Braveheart.

    RăspundețiȘtergere
  8. :))))
    De la The Ring incoace - versiunea americana - si eu sint terorizat: de orice oglinzi rotunde. Am considerat si daca sa schimb trotuarul cind vad cirduri de fete cu par lung si negru. In general evit horrorul, care fireste ca este aproape strict gunoi si B. Dar continuitatea aia viata-moarte din mintea japonezilor...mmmh. Ok you're right,pentru mine unele lucruri sinistre sint chic. Nu si Stephen King, decit in rare ocazii. Dar de fapt In noapte a lui Hakarimamuranura-san m-a plictisit atit de puternic incit mi s-a desteptat pofta de ceva, cum sa zic, tare. Plus ca multa vreme am evitat orice forma de scriitura mai low-brow si de ceva vreme asaaa, parca mi-e drag sa simt in gura gustul cheap al povestilor pentru masse :) M'enfin. Sint baiat, deci curajos. Si incredibil de curios. Adrenalina. Braveheart al nostru stii ca s-a timpit complet cu christ si altele, nu? De atunci nu-l mai suport decit parodiat in South Park.
    Taa.

    RăspundețiȘtergere
  9. :))) N-am să mai zic nimic despre "În noapte". E-adevărat că mi-a plăcut mai mult "Cronica păsării-arc" sau "Dans Dans Dans". Dar, hei, "În noapte" e a 10-a carte şi m-am bucurat că omul ăsta a reuşit să scrie altceva, chiar şi într-a 10-a. Dar gustul pentru cărţi e simplu: îţi place, o inviţi să rămână, nu, o închizi şi gata. E muuult mai uşor decât cu oamenii.
    Tocmai încerc să pronunţ cu voce tare, numele ăla pe care l-ai scris. Culmea e că nu mi-am fracturat limba încă. I'm good, I guess.

    Ia-ţi şi tu un Lup de stepă. Sau un Portretul lui Dorian Gray. Sau vreun Colecţionar, dacă ai chef de vin bun şi vechi. Sau dacă eşti curios, încearcă un Foer - "Extrem de tare şi incredibil de aproape". Sau un Martin Page - "O perfectă zi perfectă". Sunt tineri, în viaţă şi eu i-am gustat.

    Cât despre Braveheart al nostru, am avut o părere bună cândva. Chiar şi în "We Were Soldiers" sau "Maverick". Brusc nu mi-a mai plăcut. N-aş putea spune de ce. Uite că am presimţit de vreme ce încă nu-mi vine să descarc "Apocalypto".

    RăspundețiȘtergere
  10. Portretul si Collectionarul imi sint prea clare in minte ca sa ma reapuc de ele :) Dupa 'trauma' cu japonezul soporific, m-am napustit orbeste in To the Lighthouse care, clasica cum e, mi-a aparut mai stralucitoare decit un film de actiune, in doua capitole eram calmat. Hesse...imi aminteste de perioade de clarificare a identitatii: nu foarte placute. Dar poate incerc Lupul de stepa. Suzuki ala scrie ca o cizma, desi scenele de cruzime si angst sint reusite.
    Cred ca mintea japoneza e altfel, altfel rau. Mi se pare ca in film apare mai bine decit in literatura.

    Si cum adica sa 'descarci' Apocalypto...tsstss, torrente? Auci, legea si ordinea :D (ma bucur ca ai teava)

    RăspundețiȘtergere
  11. Virginia m-a obosit niţel când am citit "Farul" şi "Doamna Dalloway". Că veni vorba de doamnă, uite un film bun despre care n-am apucat să scriu: "The Hours". Pe Virginia am studiat-o cu toată şleahta, prin facultă când am făcut o pasiune pentru Huxley, "Point Counter Point."

    Pfff, japonezii:
    Haruki - îmi place!, Ryu Murakami - "Albastru nemărginit...", gen Trainspotting, nu genul meu, Kazuo Ishiguro - "Rămăşiţele", mai bun filmul cu Hopkins feat. Emma şi nişte "Nocturne" - sniff, sniff, pe Kawabata l-am închis imediat după ce l-am deschis, deşi luase Nobelul. Too much boredam would kill me.
    Da, filmele sunt mai bune. "The Hero" sau "2046", chiar "Tigru şi Dragon" sau animaţiile manga.

    Yes, sir! Am pile la şerif, as you can see. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pirate.
    Eu dau jos doar dvd9 si de cind am foarte multe surse m-am cam sclifosit, de-aia prefer sa astept devedeul sa iasa decit avi si alte fisiere mici.

    Huxley, vai ce idee mi-ai dat :)stiam eu ca vreau ceva bolnavicios si pasionat.

    O, ai incercat multi japonezi. Eu nu mai deschisesem o carte de-acolo de ani de zile. E prea complicat sa schimbi continentul, sau ce zic, lumea! De ce sa-mi reconfigurez creierul cind ajunge sa deschid un Amis sau un Flaubert ca sa ma simt acasa?

    RăspundețiȘtergere
  13. N-am citit niciodată Amis. Poate dacă-mi recomanzi ceva şi-mi faci poftă, încerc.
    Şi nici foarte mult Flaubert, doar madama, de fapt.

    RăspundețiȘtergere
  14. Si de ce n-ai citit niciodata Amis? Vezi, cronicile astea...printre verzi si uscate, mai si informeaza cine rupe gura tirgului. Nu stiu cum as putea sa-ti fac eu chef de citit...altfel decit zicindu-ti ca trece viata pe linga tine :))

    Martin Amis nu e un autor controversat - este un scriitor masiv, impecabil pentru unii, misto pentru altii; in cel mai rau caz e amuzant. Just jump will ya? Ia-ti London Fields, na, sau The Information, intr-o traducere buna - daca nu ai sursa pentru original.

    Flaubert...ooo, Flaubert...Gustave, oui, ouiiieee, Gustave...oh-oui, oh-oui, ohohoooohohoooouiiiiiieeeouiouioui!!!
    L'education sentimentale este traznet, e delir, printre cartile pe care dupa ce le citesti le privesti asa cu un respect magic, cu atit mai mult cu cit mutra autorului nu-ti spune nimic, dar vai, ce senzualitate. Era maniac cu fiecare paragraf, mai rau ca Nabokov, cred ca asa i-a iesit. Plus, nu e asa, secolul 19, interiorizare...scria cum respira, minca-l-ar mama pe el.

    RăspundețiȘtergere
  15. Gata. Mi-am notat ce o să caut la bibliotecă data viitoare. Mulţam.

    A! N-am citit niciodată Amis, din acelaşi motiv din care nu i-am citit nici pe alţii - pentru că nu ştiam despre.

    Cât despre viaţa trece pe lângă mine, a mea trece cu mine. Te asigur. Şi uneori se intersectează cu a altora. :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Sint sigur ca te bucuri de viata mai :)

    Auzi Zvirlu, tu dai jos si carti, nu numai muzici, nu? Let me know daca ai nevoie de (re)surse, I might have an idea or two. Eu in ultima vreme, desi nu as fi crezut, am inceput sa frecventez si cite o audiobook; in engleza cel putin industria e foarte avansata...pentru cind mai faci miscare sau esti prea agitat ca sa stai jos la lectura.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mulţumesc mult. :) Ştiu.
    Îmi plac audiobook-urile cu poeme. Am făcut cadou câteva şi le-am ascultat înainte.
    Dar nu-mi place să citesc de pe calculator, romane sau proză. Ştiu că e comod, dar prefer să ating paginile şi eventual să-mi bâţâi picioarele când o fac. :) Cred că-s de modă veche. Nu vreau să mă tratez. Rămân aşa când vine vorba de cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pai te inteleg, ca si mie imi place sa stau pe burta, de exmplu, si sa-mi schimb pozitia de o mie de ori, ca carticica mea de hirtie in mina - atit de manevrabila si prietenoasa. Doar ca sint foarte lacom, iar sursele pe net sint vaste...Nu mi se pare comod sa citesc la laptop (mi se pare si ca ochii obosesc mai repede), dar unele carti nu sint gasibile pe hirtie - sau sint imprumutate, nu-mi plac versiunile etc. Imi place sa am alternative. Daca se mai ieftinesc tonnerele o sa consider printuri, asa ar fi ideal.

    RăspundețiȘtergere
  19. Aşa este. Unele nu se găsesc pe hârtie.
    E bine să ai alternative. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. De-aia mi-ar fi plăcut mie să lucrez într-o ceainărie-librărie bine aprovizionată. :)

    RăspundețiȘtergere