duminică, 27 februarie 2011

Floare-albastră, floare-albastră: Blue Valentine



Te iubesc până la sfârşit nu mai e ca la început.
Trişez acu, recunosc, pentru că mai am vreo 20 de minute din film pe care nu mai avusei răbdare să le văd. :) Pe un site despre filme sau pe un blog, am citit înainte de a-l vedea, ceva de genul: filmul surprinde fineţea mecanismelor sufleteşti dintr-o relaţie sau cam aşa ceva. Le prinde în uşă de-a binelea, le strânge până sângerează la uşă deschisă.
Începutul, apogeul şi finalul unei iubiri, ce să mai. El şi Ea îndrăgostiţi, visând împreună. Apare copilul. El continuă să viseze acum şi cu a mică, Ea nu mai visează, pentru că poate nu mai doarme şi nu mai are răbdare să strângă după doi copii: episodul în care El şi fetiţa se hrănesc ca leoparzii, ling stafidele direct de pe masă. El e în continuare (!!!) visător ca un copil, ea devine (de vină?!) o femeie matură cu responsabilităţi, mama altui copil. De-aici ruptura. Durerea din coate, stomac până-n suflet.
Şi te-ai dus, dulce minune,
Şi-a murit iubirea noastră
Floare-albastră! floare-albastră!...
Totuşi este trist în lume
, vorba poetului.
O să văd finalul mâine. Aşa sunt cel puţin două posibilităţi: totul/totuşi este trist în lume.
Un film care mi-a plăcut cum povesteşte despre relaţii este Closer (2004). Frust şi sincer.
Despre Blue Valentine nu mai zic decât că Ryan Gosling mi s-a părut adorabil. Şi că am impresia că am auzit în film (caut mâine la soundtrackuri), acorduri ale Ursului Grizzly, altele decât melodia pe care o mormăi acu, înainte de somn.

Grizzly Bear, Southern Point



Oscarurile nu le mai urmăresc de când a câştigat A Beautiful Mind. M-a mulţumit mult. Pe atunci teribil mă emoţionau emoţiile nominalizaţilor. :) Acum o să aflu din blogurile voastre, dacă o să simt nevoia.

8 comentarii:

  1. ha, ha! :D ))
    nu am vazut filmul, dar mi-a placut cum ai scris despre. super haios. acum am in vedere doua pareri opuse.

    Closer, insa, nu mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Greiere, buuun,
    deci e de văzut, mai ales dacă-s două păreri opuse :PP
    Cât despre Closer, dee guustibus...

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi-a placut mult,mult de tot.mai ales scena cand ea dansa tip tap si el se uita cu o privire mortala la ea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. dansa daaa şi el cânta aşa de mortip-tap :)

    RăspundețiȘtergere
  5. mie mi-a plăcut blue valentine foarte. partea cu strânsu în uşă e corectă, simplificările cu ea visează, el visează n-am simţit nevoia să le fac. Closer nu mi-a. Parcă e lucrat la sală cumva. ;D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ora, ştiu. Am văzut şi pe blogul tău. :)
    Mie mi-au plăcut foarte doar Frankie, medalionul ăla găsit de el şi felul lui de a visa şi a se juca. Cât despre Love Hurts, prefer Nazareth. Şi cel mai mult Love Me if You Dare (Jeux d'enfants).
    Closer mi-a şi mai îmi.

    RăspundețiȘtergere
  7. adevărul e că în loc de Love Hurts prefer Life is Life :D . bine, b.v. nu e my top movie, prefer multe altele, totuşi (deci nu totul) mi-a plăcut de-adevăratelea.

    RăspundețiȘtergere