vineri, 16 iulie 2010

Călătorii









Când maică-mea mi-a spus la telefon că a murit bunicu-meu, n-am auzit absolut nimic. Spre seară, am ieşit în balcon. Am urmărit cu privirea o pasăre şi am închis ochii, să-i prind zborul între pleoape. Curând a început să plouă înăuntru. O ploaie subţire de vară m-a prins fără umbrelă pentru cearcăne ude.

În drum spre gară, în autobuz, din unghiul în care mă aflam, am văzut nişte mâini foarte mici care se ţineau de găicile blugilor unui bărbat. De când n-am mai folosit cuvântul ăsta, gaică, parcă vine din altă lume, în trăsură cu birjar şi parfum de regina nopţii. Un băieţel se ţinea de taică-său. Cam asta facem până la sfârşit. Încercăm să ne apucăm, ca să ne ţinem.

Câmpurile de floarea-soarelui de pe geamul trenului. Iubire văratică. Atât de îndrăgostite de soare, că se tot uită după el, întoarse de dorul auriu şi fierbinte.

Mi-a plăcut mult Serendipity Coffee and Tea, din zona Grădina Icoanei, pe lângă Parcul Ioanid, dacă am reţinut bine. Balansoarul - scrânciob cum îi zic eu - în care m-am legănat, bându-mi alene, cafeaua tooocmai din Kenya. Parfumul ceaiurilor şi fluturii din încăperea mică s-au aşezat comod în mine. Senzaţia că sunt un ibric aşezat la gura poveştilor cu aripi măiestrit colorate. Minutele rotunde, nişte biscuiţi cu scorţişoară se topeau sus, rotite uşor, în cerul gurii. Mă gândeam la serendipity, care înseamnă întâmplare norocoasă. Aş vrea să-l pot tălmăci cu un singur cuvânt. Cum e suspin, pentru piept plin.

Cărtureşti. Vine tot/tot vine de la poveşti. Când dai paginile, îţi lingi degetele. Cărţi, ceaiuri, muzică, jucării, ciocolată, miere. Am văzut chiar şi o miere cu nestemate cum era mica pe care, în copilărie, o găseam pe vreo piatră şi o ascundeam repede în sipet, convinsă că am dat de o hartă, spre insula comorilor. Despre care nu pot vorbi decât în şoaptă şi cu cineva de mare încredere, care să nu mai spună nimănui. Cu mine, adică. Mereu în secret.
Cărtureşti. Prima dată când am fost cel mai aproape de un căluţ din lemn.

Oriunde plec, îmi iau grădina cu mine. Îmi place să am flori în cameră. De tot felul. Mi-aş dori să am un copac. Cu păsări şi câţiva nori, ca să mă caţăr pe expresie. Să umblu creanga acasă.


Când plec desculţă, înseamnă că mă furişez. Ca să nu-mi ia urma decât visurile.

PS:
Travelling Birds – Kronos Quartet:

11 comentarii:

  1. Draga Zvarluga, te imbratisez cu duiosie. Pe tine si pe calutul din lemn. Imi faci asa de bine cand te opresti si pe aici. De cand te-am gasit, te citesc cu mult drag. Uneori scrisul tau are o tristete de copil care si-a pierdut jucaria preferata. Voiam sa-ti spun ca e doar ratacita si ca sunt atatea jucarii.
    Travelling Birds e o piesa minunata. Asa cum mai sunt multe din cele pe care le postezi, ca si imaginile tale. Multumesc pentru tot ceea ce esti aici. Voiam sa-ti spun asta mai demult. Ma bucur ca am facut-o acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Welcome back! You have been greatly missed.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă Anonim, mulţumesc foarte mult.
    Sper să mă fac vrednică de o asemenea preţuire.

    RăspundețiȘtergere
  4. For the second Anonim, thank you.

    (So, o să facem un club. Cu vorbitori de română-engleză. Aaanonimmmm de plăcut.)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce de-a călătorii. şi îmi plac şi găicile foarte mult. şi serendipitea. eu am băut acolo numai ceaiuri şi am găsit exact gustul descris la fiecare :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi mie îmi place "gaică". O gaică dragă, se face drăgaică. :)

    Ora, ce mai zici de "cheotoare"? Mic ochi de aţă la un obiect de îmbrăcăminte, prin care se petrece nasturele, pentru a încheia obiectul. :)))
    Sau "găitan". Cel puţin căpitan, că-i fir împletit sau răsucit.

    Ce de-a ceaiurile de la serendipitea. O să le încerc.

    RăspundețiȘtergere
  7. condoleante pentru bunicul dvs :( imi pare rau.
    mie cel mai mult mi-a placut cuvantul "sipet". nu l-am mai intalnit demult...
    zvarluga viseaza cu ochii intredeschisi:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulţumesc mult.

    Iubesc "sipetul". Aşa cum se poate iubi un cuvânt, scriindu-l şi spunându-l în gând.

    Da. Mai tot timpul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai tu nu tii secret. Uite!

    Hug.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pin, ai şi tu dreptate.
    Şi eu te îmbrăţişez.

    RăspundețiȘtergere